Skip to main content

Rainbow Cake



Bahan-bahan:

150 gm Tepung Superfine
150 gm Gula Icing
6 biji telur
1 tsp Baking Powder
1 tbsp Ovallette
80 ml Susu Segar
80 ml Butter cairkan
Pewarna ( Rainbow Colors)

Cara- cara:

- Satukan tepung, gula, telur, baking powder dan Ovallette
- Mix dengan kelajuan maximum selama lbh kurang 5 minit
- Masukkan susu segar dan sambung mix sehingga adunan lembut ( lbh kurang 5 mint lagi)
- Masukkan butter yang telah dicairkan dan gaul sebati menggunakan spatula
- Bahagikan kepada beberapa bahagian. Anggaran 1 bahagian 150gm.
- Warnakan setiap bahagian.
- Bakar setiap bahagian dengan suhu 160 deg selama 10 mint atau sehingga masak ( depends on oven )

Cream cheese frosting:

500 gm Cream Cheese
1/2 Cawan Mentega
1 Cawan Gula Icing
1 sudu kecil ekstrak vanilla

Cara- cara:
- Mix cream cheese dan butter sehingga gebu
- Masukkan gula ising dan ekstrak vanilla dan mix lagi sehingga lembut dan gebu.







Comments

Popular posts from this blog

Wholemeal Bread

The Recipe  Ingredients 1 Egg 50 gm  Butter 5 Tbs Sugar 1 Tsp Salt 220 ml Cold Water 50 gm Olive Oil 250 gm High Protein Flour 250 gm Wholemeal Flour 11 gm Instant Yeast Preparations 1. Put all the ingredients in the Bread Maker. Setting as basic or wholegrain.

Kek Batik Indulgence

Resepi Kek Batik Indulgence  1 adunan loyang 10 x 10 Bahan asas Kek Batik: 600 gm Biskut Marie jenama HWA TAI ( dipatah dua sahaja) 200 gm Butter Anchor salted 110 gm Milo 280 gm Susu pekat krimer manis F&N bervitamin 45 gm Serbuk Koko Hershyes 110 ml air masak suhu bilik 2 biji telur gred B ( dikacau sedikit untuk mudah gaul) 1 tsp Esen vanilla Cara - caranya: - Cairkan butter dengan api perlahan. - Masukkan susu pekat dan kacau rata - Masukkan milo dan serbuk koko. Kacau laju supaya tidak berketul. - Masukkan telur, kacau rata. - Masukkan air masak dan esen vanilla. Kacau sebati hingga pekat. - Tutup api. Masukkan biskut marie dan kacau rata sehingga semua biskut tersalut coklat. - Alas dgn plastik/ baking paper dengan lebihan kiri dan kanan supaya mudah dikeluarkan. - Masukkan kek batik ke dalam loyang dan tekan hingga padat. Resepi Topping Cheese ( bakar ) Bahan- bahannya: 250 gm Cream Cheesse Tatura 70 gm Gula Custor 1 biji Telur gred A/B...

Roti Puri

Bahan- bahan: 2 Cawan Tepung Gandum 1 Sudu Teh Yis 3 Sudu Besar Minyak Masak 2 Sudu Teh Gula 1/2 Sudu Teh Garam 3/4 Cawan Air Suam Cara- cara: 1. Gaulkan tepung gandum, yis, garam, gula, dan minyak masak. 2. Masukkan air suam sedikit demi sedikit dan gaul rata sehingga tidak melekat di tangan. 3. Perap 15 minit di bawah tuala basah. 4. Setelah adunan kembang, bulatkan kecil kecil. 5. Gelekkan guna penggelek nipis-nipis. 6. Goreng kedalam minyak panas yang banyak. 7. Siram minyak ke atas permukaan puri supaya roti naik gelembung. ( Preferably goreng satu-satu)