Resepi Kek Batik Indulgence
1 adunan loyang 10 x 10
Bahan asas Kek Batik:
600 gm Biskut Marie jenama HWA TAI ( dipatah dua sahaja)
200 gm Butter Anchor salted
110 gm Milo
280 gm Susu pekat krimer manis F&N bervitamin
45 gm Serbuk Koko Hershyes
110 ml air masak suhu bilik
2 biji telur gred B ( dikacau sedikit untuk mudah gaul)
1 tsp Esen vanilla
Cara - caranya:
- Cairkan butter dengan api perlahan.
- Masukkan susu pekat dan kacau rata
- Masukkan milo dan serbuk koko. Kacau laju supaya tidak berketul.
- Masukkan telur, kacau rata.
- Masukkan air masak dan esen vanilla. Kacau sebati hingga pekat.
- Tutup api. Masukkan biskut marie dan kacau rata sehingga semua biskut tersalut coklat.
- Alas dgn plastik/ baking paper dengan lebihan kiri dan kanan supaya mudah dikeluarkan.
- Masukkan kek batik ke dalam loyang dan tekan hingga padat.
Resepi Topping Cheese ( bakar )
Bahan- bahannya:
250 gm Cream Cheesse Tatura
70 gm Gula Custor
1 biji Telur gred A/B
1 tbsp membukit Tepung Gandum
Cara- cara:
- Mix cream cheese hingga lembut. Make sure cheese masih lembut.
- Masukkan kesemua bahan dan mix sehingga licin.
- Make sure cheese masih sejuk semasa nk pipekan ke atas kek batik.
- Bakar 10 mint guna api atas sahaja. Suhu 160 deg rak tengah.
- Biarkan cheese masak hingga garing.
Resepi Topping Ganache
Bahan- bahan:
100 gm Milk Compound Beryls
100 gm dark Compound Beryls
200 ml whipping cream UHT Anchor
1 sudu besar butter
Cara- cara:
Double boil semua bahan sehingga silky smooth.
* Letak gelatin supaya ganache kemas*
- Adun 1 tsp Halal Gelatin + 1 tbsp air sejuk dari peti ais.
- Biarkan mengerasdalam 5 - 10 mint.
- Masukkan adunan ke dalam ganache time masih panas dan kacau laju hingga sebati.
- Terus curahkan atas lapisan kek dan biarkan sejuk seketika sebelum masuk ke dalam fridge.
CARA MELAPIS KEK BATIK INDULGENCE
Lapisan 1
Kek batik asas tanpa topping. Biarkan 10 min di dalam peti.
Lapisan 2
Tuang cheese, dan bakar api atas sahaja suhu 160 for 10 mint.
Lapisan 3
Tuang ganache, ratakan dan sejukkan selama 4 jam/ lebih baik semalaman.
Comments
Post a Comment