Skip to main content

Cream Puff dan E clairs

RESIPI CREAM PUFF & ECLAIR

Bahan -bahan:
600ml air
250g majerin pelangi (jangan tukar butter atau majerin lain)
350g tepung gandum
1/4 teaspoon baking powder
7 biji telur saiz A (jangan tukar saiz telur)
1/2 teaspoon esen pisang

Half Resipi

300ml air
125g majerin pelangi
175g tepung gandum
Half dari 1/4 teaspoon baking powder
197g telur saiz A
Half dari 1/2 teaspoon esen pisang

Cara-caranya:

- Masukkan air dan majerin sehingga mendidih
- Masukkan campuran tepung sehingga rata
- Masukkan campuran tadi dalam mixer, tunggu sedikit suam 8 - 10 mint sebelum masukkan telur dan esen.
- Pipekan guna nozzel 4B, size 20 sen. Jarakkan.
- Bakar suhu 180'C, api atas bawah selama 30min. Jangan guna kipas
- Untuk hiasan, gunakan snow powder

- Untuk Eclairs, double boil 150gram coklat masakan atau coklat compound (Berrys Dark Chocolate)
- Tak perlu letak cream atau butter atau cocoa butter.

Resipi Pastry Cream

200g instant custard
500g air sejuk
400g non dairy whipcream/freshcream

Cara-caranya:

- Campurkan instant custard dengan air sejuk
- Whisk fream cream sehingga sederhana kembang

Masukkan campuran custard tadi.

TIPS

- Bila buat campuran majerin dan air, jangan biarkan adunan air mendidih lama. Bila mula nak didih, terus tutup api. Ini kerana, bila air terlalu lama mendidih, adunan cecair akan tersejat.
- Bila tuang telur, jangan tuang sekali banyak dan laju. Tuang dan putar sehingga adunan sebati, baru tuang lagi. Bila tuang terlalu cepat dan banyak, adunan tepung yang agak suam itu akan cair. Bila cair, tak boleh nak buat apa apa lagi untuk baikinya. Adunan yang perfect, bila kita tarik dengan spatula, terhasil bentuk V yang sedang panjang (tengok video).
- Sekiranya bentuk V terlalu pendek, bila kita selar adunan , tak tutup seperti video, putar balik. Tambahkan telur. Pecahkan sebiju, tambah 1 tbsp setiap masa sehingga dapat tekstur yang diingini. Tak perlu tuang semua .
- Pembakaran kena sempurna. Maksudnya kena bakar dengan jarak yang betul, suhu yang tinggi untuk bagi puff naik sempurna dan masa bakar yang betul. Spray air paip atas creampuff dan eclairs sebelum bakar untuk permukaan dibakar dengan sedikit steam.
- Sekiranya anda overbeat sehingga adunan terlalu kental, tambahkan lagi telur (pecah sebiji dalam mangkuk kecil, tuang sesudu setiap masa)
- Adunan yang dah dipaip sebelum dibakar , sementara menunggu giliran, kena tutup dengan kain. Begitu juga bowl, jika ada adunan yang belum dipaip, cover bowl dengan kain untuk elakkan adunan kering
- Creampuff yang perfect bila dibakar dia ringan, isi dalam kosong.

Lain-Lain

- Satu resepi boleh hasilkan 75pcs Creampuff atau 70 Eclairs

- Creampuff sedap makan 3 hari lepas dibuat. Lebih dari 3 hari rasa dah kurang sedap, inti kurang manis dan keras.

Comments

Popular posts from this blog

Wholemeal Bread

The Recipe  Ingredients 1 Egg 50 gm  Butter 5 Tbs Sugar 1 Tsp Salt 220 ml Cold Water 50 gm Olive Oil 250 gm High Protein Flour 250 gm Wholemeal Flour 11 gm Instant Yeast Preparations 1. Put all the ingredients in the Bread Maker. Setting as basic or wholegrain.

Kek Batik Indulgence

Resepi Kek Batik Indulgence  1 adunan loyang 10 x 10 Bahan asas Kek Batik: 600 gm Biskut Marie jenama HWA TAI ( dipatah dua sahaja) 200 gm Butter Anchor salted 110 gm Milo 280 gm Susu pekat krimer manis F&N bervitamin 45 gm Serbuk Koko Hershyes 110 ml air masak suhu bilik 2 biji telur gred B ( dikacau sedikit untuk mudah gaul) 1 tsp Esen vanilla Cara - caranya: - Cairkan butter dengan api perlahan. - Masukkan susu pekat dan kacau rata - Masukkan milo dan serbuk koko. Kacau laju supaya tidak berketul. - Masukkan telur, kacau rata. - Masukkan air masak dan esen vanilla. Kacau sebati hingga pekat. - Tutup api. Masukkan biskut marie dan kacau rata sehingga semua biskut tersalut coklat. - Alas dgn plastik/ baking paper dengan lebihan kiri dan kanan supaya mudah dikeluarkan. - Masukkan kek batik ke dalam loyang dan tekan hingga padat. Resepi Topping Cheese ( bakar ) Bahan- bahannya: 250 gm Cream Cheesse Tatura 70 gm Gula Custor 1 biji Telur gred A/B...

Roti Puri

Bahan- bahan: 2 Cawan Tepung Gandum 1 Sudu Teh Yis 3 Sudu Besar Minyak Masak 2 Sudu Teh Gula 1/2 Sudu Teh Garam 3/4 Cawan Air Suam Cara- cara: 1. Gaulkan tepung gandum, yis, garam, gula, dan minyak masak. 2. Masukkan air suam sedikit demi sedikit dan gaul rata sehingga tidak melekat di tangan. 3. Perap 15 minit di bawah tuala basah. 4. Setelah adunan kembang, bulatkan kecil kecil. 5. Gelekkan guna penggelek nipis-nipis. 6. Goreng kedalam minyak panas yang banyak. 7. Siram minyak ke atas permukaan puri supaya roti naik gelembung. ( Preferably goreng satu-satu)